Sea View Place, Southampton

1,340 GIA NA Southampton

Sea View Place, and the converted office building adjacent, is an example of the increasing move towards city centre living in Southampton. In the past 5+ years more people have seen the benefits and attractiveness of living close to the city’s key facilities including those offering jobs, transport or leisure. This in part relates to recent efforts to improve and enhance the city centre environment for all who use it.

Submitted for planning permission in Summer 2016, the proposal would be an exemplar scheme for Southampton as it accords with key principles for the regenerating city: consideration for adjacent occupiers; contextual contemporary architecture; sustainable development in heart of the city; mixed use; and intelligent use of form to create an expressive piece of architecture.

The site is within two minutes walk of central station and the bus interchange, as well as local shops and services. Mature trees provide a readymade setting to the north, whilst the elevated position allows for potentially panoramic views south across the city and port towards the New Forest.

Four floors of 1 and 2 bedroom apartments are lifted over the lower ground car and cycle park with two floors of offices above them. A modest change in facade treatment signals the change of use but the building design uses a common set of materials and details to present a coherent whole.


The Team