The choice of materials and detailing reflects the existing materials that are currently at the school. Our approach was to seek a sympathetic relationship between the old and new rather than adopt a jarring obvious new build architectural language.

Andrew Hoare

Vigo Infant & Junior School, Andover

560 sqm £1.3m Andover

New extensions to Vigo Infant and Junior School in Andover. Part of the Priority Schools Programme, and delivered with IESE Framework partner Osborne Construction, we developed initial designs produced by Hampshire County Council to create detailed contractor proposals. Our involvement was for stage 4 onwards including technical delivery and site monitoring. The project involved alterations and extensions to the school to provide six new classrooms and other teaching accommodation. The project was split into two large classrooms blocks for each school who share the same site. In addition, significant internal works provided upgraded accommodation throughout the schools. The main extensions were constructed using an innovative timber SIP structure which enabled shorter construction timescales.

The complex project comprised 4 different phases of work on an operational school site. This provided considerable construction logistic constraints for the project and careful planning was required to ensure the safety of the school. Given the nature of the build phase we developed off site fabrication designs to help reduce the construction impact on the school. This took the form of innovative timber SIP structural components forming the structure of the large extensions. The project comprises of two separate buildings linked directly to the existing school through remodeled internal areas. Each new building is single storey and characterised by a shallow mono pitch roof and lower flat roof element.

The choice of materials and detailing reflects the existing materials that are currently at the school. Our approach was to seek a sympathetic relationship between the old and new rather than adopt a jarring obvious new build architectural language. As in our experience this generally over time proves rather wearing for the users once the fad of a new building fades. We prefer our designs to have more relevance over a longer time frame.

The Team