The project seeks to find an appropriate architectural language which echoes the character of Salisbury and yet is appropriate for a retail development on the site. Recent buildings in Salisbury have adopted a simple and restrained palette of materials and subtle detailing.

 

Andrew Hoare

Salisbury Retail, Salisbury

5,830 sqm £6m Salisbury

We were appointed by Lothbury Investment Management to assist them with the redevelopment of the Dolphin Retail and Industrial Park on Southampton Road in Salisbury. Our involvement included preparing an outline application and reserved matters, as well as the technical delivery of the building on site. The project is for new A1 bulky goods (non-food) outlets and the site is midway between Churchill Gardens and Petersfinger Park-and-Ride. The site fronts on to the A36 trunk road linking Salisbury with Southampton along what is often referred to as the gateway to Salisbury city centre.

The project seeks to find an appropriate architectural language which echoes the character of Salisbury and yet is appropriate for a retail development on the site. Recent buildings in Salisbury have adopted a simple and restrained palette of materials and subtle detailing. The natural assets of the site have informed the materials of the proposed building and the landscape. By using naturalistic and softer materials a better relationship between development and green infrastructure will be created. The setting of the site provides an important starting point for the design of the scheme with the design solution scaled to suit the proportions of the site. The proposed building and landscape must address the large development area and a simple approach is often best for large footprint buildings.

The scale of the site requires the building to be restrained and subtle in order not to appear overly dominant or intrusive. The size of the building is broken down by carefully considered architectural treatment of the facades, for instance in the rhythmic entrance portals and expressed canopy frames. The building has been designed to simply and clearly perform its various functions, whilst announcing and advertising these to the outside world. The arrangement and distribution of main entrances can be understood through the pattern, size and repetition of canopy, doors and windows, especially on the ground floor. The ground floor will have windows providing an active frontage along much of the south elevation. The public and reception areas are similarly legible in their locations on the ground floor towards the main surface car park and Southampton Road.

 

The Team
Tell us about your project

Now you know us, tell us about you

We’d love to know some more about you and your project, so get in touch and we’ll get the ball rolling. Or alternatively give us a call.

We needs the contact information you provide to us to contact you about our products and services. For information about our privacy practices and commitment to protecting your privacy, please review our Privacy Policy.